Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

7 av 10 tjänstemän känner stress på jobbet.

Blekinge, Västerbotten och Dalarnas län i topp när Unionen listar den upplevda stressen hos tjänstemän i regionerna. Stressen har också stigit tydligt sedan fjolåret.

 

 Sju av tio tjänstemän anger att de är stressade ofta eller ibland är stressade på jobbet, enligt fackförbundet Unionens stressindex som presenterades i dag.

I alla län utom två har andelen tjänstemän som anger att de känner sig stressade av sitt jobb, stigit. Bara Uppsala och Halland sticker ut genom att den upplevda stressen har minskat sedan 2018.

 

I Uppsala är det 72 procent av tjänstemännen som känner sig stressade på jobbet, mot 74 procent i fjol. I Halland är siffrorna  68 procent mot 71 procent förra året.

 

Men i snitt har stressen ökat från ett genomsnitt av sex personer av tio som upplever stress till sju av tio i dag. Den angivna stressnivån varierar även över landet. I Blekinge har stressen ökat som mest. Där har andelen som känner av stress ökat med hela 18 procent på ett år.

 

Regionen som har minst stressade tjänstemän är Norrbotten är tjänstemännen i den här undersökningen allra minst stressade. Det ställs mot Värmland där stressen hos tjänstemännen är som mest påtaglig, enligt undersökningen.

 

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen tycker uppgifterna är oroväckande.

 

– Stress leder till ohälsa och risken är att vi kommer se allt fler tjänstemän bli sjuka av jobbet. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att alla medarbetare har en rimlig arbetsbelastning, med balans mellan krav och resurser, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt anger Försäkringskassan att stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Sjukskrivning med bakgrund av svår stress var det som ökade mest mellan 2010 och 2015. Från 31.000 sjukskrivningar 2010 ökade de med 119 procent till 68.000 fem år senare.

 

Ökningen är ungefär lika stor för kvinnor och män, men antalet kvinnor som är sjukskrivna på grund av stress är betydligt fler.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av fackförbundet Unionen och baserar sig på svar från 2.483 privatanställda tjänstemän.

 

https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/7-av-10-tjansteman-kanner-stress-pa-jobbet/

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >