Skip to content

Jag är glad och tacksam över möjlighet att fått träffa och prata med Professor Marie Åsberg som av många anses vara en av de mest kunniga inom det oerhört komplexa ämnet stress och effekten utmattning.

Marie Åsberg beskriver processen som en tratt, där man långsamt sugs ner.
“Det börjar ofta med en förändring på jobbet. Man tvingas ta i lite extra. Det är oftast inga problem, om det inte sker under en längre period. Man drar ner på sömnen. Nästa steg är att man slutar bjuda hem folk. Livet blir lite mindre. Man kanske slutar sjunga i kör eller slutar gå på gym.

Man orkar inte längre ringa tillbaka till sina vänner. Man slutar ha sex med sin partner. Till slut är det bara jobbet kvar. Det här sker inte ostraffat, säger hon.
Ju längre ner i tratten, desto svårare att ta sig upp.

Fysiska symptom brukar yttra sig som spänning i muskulaturen, besvär med magen, hjärnstress, sömnsvårigheter, man tappar energi, riskerar att få kognitiva problem och drabbas av skuldkänslor för att man inte längre orkar prestera på jobbet eller vara en bra förälder eller partner. Glädjen försvinner”.

“Tvärtemot vad man felaktigt trodde från början är det ofta de väldigt ambitiösa, duktiga och driftiga som drabbas. De som berömmer sig för att vara stresståliga och har attityden att ingenting är omöjligt om man bara skärper sig och försöker. När de får första varningssignalerna gör de som de alltid har gjort: De anstränger sig lite mer, säger hon. I högriskzonen ligger de som har sin självkänsla och identitet kraftigt förknippad med arbetet.

Om man kunde vaccinera människan mot utmattningssyndrom vore det genom att injicera en dos djupsömn varje natt”.

http://www.vi-tidningen.se/vaggen-reser-sig-igen/

 

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >