Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Bara lite, lite till sedan vilar vi i mellandagarna….

Nu lägger vi i en extra växel och pressar ut och in det sista lilla.

Nu effektiviserar vi och levererar lite extra.Bara lite, lite till sedan vilar vi..

Nu är vi ju där igen, du vet ju om att du ljuger för dig själv och du vet om att sen aldrig kommer för du fortsätter att köra plogbil och ständigt upprepar ”jag ska bara”.

 

Uppmaningen att pressa sig lite till kommer nu både utifrån och inifrån där man nu skruvar upp pressen ytterligare för att få ut och få in det sista lilla med en ambition av att göra en bra avslutning på året där man ofta påpekar att vi har sjukt mycket att göra och att vi ska ända in i kaklet genom att bita ihop och köra på.

 

Dom livsviktiga kunderna, budgeten, offerterna, bonusen, uppgifterna, prioriteringarna måste ju in under detta året då många gör avkall på sig själv och är ständigt nåbar genom att även förflyttat sitt kontor in i sovrummet, somnar med datorn på magen och helt slutat med hjärnvila då man nu är anpassningsbar och flexibel, läs gränslös och via dagens teknik kan vara produktiv dygnets alla timmar då man intalat sig med att vara stresstålig och oumbärlig.

 

Där ledarskapet nu upplever att gruppen känns lite trött och är i behov inspiration för att påpeka om vikten med att ” sätta höga mål som ger hög energi” där man gärna visar upp ett berg på Mount Everest med någon inspirerande människa klättrandes utan syrgas uppmanandes ”bara man vill tillräckligt mycket så är allt möjligt”, kom igen nu!!!

 

Där det blir helt orimligt till den verklighet många lever i där man slutat respektera ödmjukheten till att ens medarbetare/medmänniskor har en helhet som kallas livet där det kan vara orimliga krav med orimliga förutsättningar vilket skapar orimlig press som bildar stress. 

 

Där man totalt blundar för vikten av återhämtning och vila där merparten av de som lyssnar inte är i behov av en ny kurs eller mer utbildning utan är i behov av sömn samt individuell återhämtning för att orka vara produktiva med en bibehållen hälsa.

Friska medarbetare är sjukt lönsamt.

 

”På senare år har forskningen kommit fram till hur hjärnan reagerar vid kronisk stress och att det ger skador på hjärnan. Då förstår vi också att vi kan bli sjuka av stress. Muskler, cirkulation och nervsystem påverkas. Utmattningssyndrom ger en förtunnad hjärnbark på insidan av pannloben. Hjärnan kan läka men det tar väldigt lång tid och understryker hur viktigt det är att jobba förebyggande för att folk inte ska insjukna, De här personerna går inte in i väggen för att de är svaga, tvärtom”   Professor Marie Åsberg.

 

Tyvärr är det just det sista lilla tillsammans med en inre press av inre och yttre förväntningar om den perfekta julen med skyhöga ambitioner där man uttalar ”julstress av press, kan vi inte bara skippa julen nästa år ” som visar sig som press som bildar stress då allt känns som krav som gör att många tyvärr får ett bryskt uppvaknande under mellandagarna.

 

Där man intalar sig att man är stresstålig och att det ” bara är lite kvar nu” sedan vilar jag ikapp, lite hjärtklappning, minnesluckor, domningar, huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter det tar jag tag i sedan.. ”jag ska bara först”..

 

Där kroppen svarar med en reaktion och en hård julklapp utan kvitto samt utan möjlighet att ångra sig som många upplever och uttrycker ” det var som en blixt som slog ner ifrån en klar himmel och en vacker dag kunde jag inte komma upp ur sängen”. 

 

Då man över tid blundat för symtom samt blandat ihop sak och person och tyvärr får börja det nya året som utslagen läs sjukskriven med tillhörande utmattning alternativt söker en ny marknad då trycket inifrån samt utifrån över tid varit konstant där man börjar året med att söka nya utmaningar. 

Alternativt att många kommer tillbaka till jobbet i januari stressade för att ledigheten gick så fort, slitna samt trötta ifrån ledigheten med kommentaren att man är stressad för snart är det midsommar där upplevelsen är att man sitter på en karusell och kommer inte av.

 

Där det blinda ordet avslöjar sin mening och uttrycken ”sjukt mycket att göra” tillsammans med ”sjukt lite sömn” sällan bidrar till en frisk ekvation.

 

Välmående medarbetare bör ligga i värderingarna för att vara en prioriterad värdering och något som man internt värdesätter. 

 

Att aktivt jobba för att skapa långsiktiga hållbara medarbetare och långtidsfrisskrivna arbetsplatser kan vara att sluta söka stålmannen/stålkvinnan som enbart finns i fantasin, sluta med strategier för att ”hantera” det som är sjukt och tro att gurkmeja tar bort dom bakomliggande faktorerna , börja inventera resurser, förutsättningarna, förväntningarna, kompetenserna, strukturerna, möjligheten till att påverka ,acceptansen och toleransen för återhämtning och tydliggöra det närvarande ledarskap.

 

Att i ledarskapet titta på och inventera de inre resurserna, skapa tydliga förväntningar för att ej skapa överprestation, om uppnådda mål går ut över medarbetares välmående är det då värt priset?,  skapa tydlig internkommunikation, skapa tid för behjälpliga samtal, sänka egna krav på perfektion, delegera och be om hjälp.

 

Skapa tid för hjärnvila samt återhämtning utan prestation eller resultat, släppa kontroll i tron om att allt hänger på en själv och skapa ett öppet klimat där det är accepterat att prata om hur man mår utan att bli värderad kan skapa långsiktigt fördelaktiga konsekvenser.

 

Att sänka inre krav på perfektion, släppa kontroll, delegera, be om hjälp, sänka ambitionerna, stryka måsten, höja kvalitén i att njuta av nuet, prioritera återhämtning och hjärnvila kan minska den inre pressen som skapar stressen och istället öka lusten och glädjen till livet som inte bör vara ett ända stort krav utan ett liv där man upplever ett inre må bra.

Hjälp varandra, stöd varandra, uppmuntra varandra ofta mycket och länge.

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >