Om du inte sover under ditt skrivbord är du inte tillräckligt hängiven ditt jobb. Det är en outtalad regel i data- och elektronikcentrumet Silicon Valley i Kalifornien. Men unga techbolag behöver inte nödvändigtvis förfalla åt den typen av ”martyrkapitalism”.

Det skriver Arjun Dev Arora, entreprenör och medgrundare till startup-bolaget Immediately, och Raman Frey, grundare till den sociala klubben Good People och pr-konsult till unga tekniklag, i en artikel på sajten Harvard Business Review.

– Det är inte det att vi inte vill att anställda ska utföra sina jobb – det är självklart – utan vi vill se dem frodas både på och utanför arbetsplatsen, skriver entreprenörerna i sitt inlägg, och fortsätter:

– I stället för att straffas för att man behöver extra tid för att klara förändringar i livet, sjukdom eller bara för att besöka sitt barns fotbollsträning, anser vi att man som chef måste uppmuntra anställda har ett rikt liv vid sidan av jobbet.

Att uppmuntra anställda att vara kreativa och oberoende i stället för ”lydiga soldater” som bara tar order, gör att alla känner att de verkar i en positiv atmosfär. Personalen känner att de bemöts med respekt och medkänsla, vilket forskning visar är viktigt för arbetsmiljön.

– Vi är övertygade om att ett lag som karakteriseras av förtroende, respekt och beundran och som arbetar 40-timmars veckor kommer att prestera lika kompetent som ett arbetslag som styrs av rädsla, snålhetstänk och fanatiska produktionskrav på 80-timmarsveckor, uppger Silicon Valley-entreprenörerna.

https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/ledarskap/chefens-viktigaste-uppdrag-varna-livet-utanfor-jobbet-6538012