Skip to content

Älska – nyckelordet bakom tennisstjärnans stora lyft

Hon stod på tennisbanan nästan innan hon kunde gå. Och hon sov på banan medan pappa Mart tränade andra.

I dag är Rebecca Peterson Sverigeetta och rankad 59:a i världen.

– Det måste finnas en inre glädje i det man gör, säger 22-åringen som på måndagen spelar sin första match i US Open, årets sista grand slam.

”Hårt arbete”, ”glädje”, ”fokusering”. Det är ord som hela tiden återkommer när man intervjuar Rebecca Peterson. Men också ett fjärde: ”älska”.

– Ända sedan tidig ålder har min pappa varit noga med att jag ska älska det jag gör och tycka att det är kul att vara ute på banan. Den dag jag inte tycker det är kul då är det ingen idé, säger Rebecca Peterson på telefon från New York.

– Det måste finnas en inre glädje i det man gör. Det finns väldigt mycket som händer runt omkring, men huvudkärnan måste vara att man älskar att gå till jobbet varje dag. Och det gör jag.

– Jag är uppvuxen på banan. Spelar jag inte tennis på några dagar så känner jag att ”nu får det vara nog”. Det är mitt liv.

 

Kärleksförklaringen till sporten tennis kommer när hon berättar att hon hoppas att hon med sina framgångar kan inspirera barn och ungdomar till att börja med sporten. Samtidigt är hon noga med att påpeka att det måste handla om att i första hand ha kul.

– Det är viktigt att inte känna press att börja prestera i tidig ålder, jag tycker verkligen att de ska älska det de gör, säger 22-åringen.

När året började återfanns Rebecca Peterson på plats 149 på världsrankningen. I dag rankas hon 61:a i världen. Ett jättekliv som gör att hon går direkt in i de fyra grand slam-turneringarna och de flesta andra turneringarna i världen.

Och hon har gått förbi Johanna Larsson (82) och är i dag Sveriges bästa damspelare och högst rankade spelare över huvud taget.

– Det är lite kul att vara etta, men jag har aldrig haft det som ett stort mål. Det låter lite konstigt och så klart är det superkul och det betyder mycket, men jag ser fortfarande upp till ”Hanna” (Johanna Larsson) och det är kul när hon är med på tävlingar. Allt det hon gör för svensk tennis.

Vad är det som ligger bakom det stora lyftet?

– Jag tycker att det är fler och fler saker som fallit på plats. Jag har fått frågan många gånger, men det finns väl inte så många olika komplicerade svar till det utan det handlar om hårt arbete skulle jag säga.

Vad har du speciellt jobbat med?

– Det är lite av varje, kanske mest det mentala, men generellt har alla bitar blivit bättre.

Hur jobbar man med det mentala?

– Jag försöker vara mer positiv och inte tänka så himla mycket historiskt eller i framtiden utan koncentrera mig på här och nu och vad jag kan göra för att bli en bättre tennisspelare. Utvecklas du tennismässigt så kommer resultaten. Jag tror att fokuserar man bara på resultaten och allt runtomkring så blir det inte så bra i slutändan utan det måste finna någonting annat som man tänker på.

Finns det någon speciell turnering eller match där du kände att det vände för dig? 

– Svårt att säga, men kanske i Acapulco (Mexiko). Där hade jag många bra vinster. Jag mötte väldigt många bra spelare hela tiden. Jag skulle nog säga att det var den tävlingen där jag hittade det där lilla extra som jag saknat tidigare.

I Acapulco i slutet av februari vann hon över spelare som Alizé Cornet och Monica Puig innan hon i semifinalen föll mot Stefanie Voegele från Schweiz.

I US Opens första omgång möter hon på måndagen den 27-rankade ryskan Anastasia Pavlyusjenkova.

– Jag har tränat mycket med henne i Stockholm eftersom hon tidigare körde med ”Jocke” Nyström. Hon var där några veckor här och där och då tränade vi när vi båda var hemma, berättar Rebecca Peterson som ser fram emot matchen med tillförsikt.

– Det blir en tuff match, hon är väldigt solid som spelare. Hon är ganska bollsäker och försöker spela ganska fort och ta bollen tidigt, samtidigt missar hon inte så jättemycket, beskriver hon sin motståndare.

Sitt eget spel beskriver Rebecca Petersson som aggressivt.

Om hon skulle vinna sina två första matcher i New York kan hon ställas mot världsettan Simona Halep i tredje omgången. Men det hade inte 22-åringen en aning om.

– Det finns väl ingen anledning att tänka längre än första matchen, säger Peterson på sitt jordnära sätt.

https://www.dn.se/sport/alska-nyckelordet-bakom-tennisstjarnans-stora-lyft/

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >