Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Ge dig tid för återhämtning.

En OS-medalj kan förändra ett liv.

– På många sätt förändras hela ens livsstil och det tar tid att hitta rätt i allt det nya, säger OS-silvermedaljören Peder Fredricson.

I sitt sommarprogram berättade Peder om den panikångestattack han drabbades av efter OS i Rio.

I DN i dag berättar han hur han har förändrat sitt liv för att inte hamna där igen.

Efter Peders OS-silver i Rio 2016 skruvades tempot upp.

– Över nästan en natt är det mycket som förändras vid en sådan framgång, och det kan vara svårt att navigera bland allt det nya som sker, berättar Peder Fredricson.

– I många år har du levt ditt liv på ett visst sätt, och att acceptera att saker förändras, och att du kanske inte längre varken måste eller ska göra allt själv, är en process.

Peder Fredricson fortsätter:

– Ibland kan det krävas en smäll för att man ska förstå allvaret.

Den smällen fick Peder ett halvår efter OS-silvret när han plötsligt började skaka och hyperventilera hemma på gården på Österlen.

Han togs med ambulans till sjukhus där läkarna konstaterade att han drabbats av en panikångestattack. Peder var utmattad och behov av återhämtning.

– Alla som tar en medalj i ett mästerskap, oavsett vilken idrott de sysslar med, har jobbat hårt för att nå dit och säkert därför redan tidigare balanserat på den där berömda gränsen för vad de klarar av, säger Peder Fredricson.

– När målet sedan är uppnått är det nog enkelt att genast börja tänka vad som nu kommer att krävas för att uppleva samma sak igen i stället för att stanna upp ett tag.

Peder Fredricson fortsätter:

– Till det kommer alla de dörrar som öppnas på glänt när du lyckas. Ofta är det fantastiskt roliga saker som du får möjlighet att göra, och jag vet att jag tänkte att de här chanserna kanske aldrig kommer tillbaka. Nu vet jag att så inte alls är fallet. De dörrarna som öppnades på glänt stängdes inte.

– Därför är mitt råd till andra medaljörer att ge er själva tid för återhämtning.

Vikten av återhämtning är i dag en ledstjärna för Peder Fredricson – som efter OS-silvret också vunnit EM-guld och fått motta Jerringpriset vid två tillfällen.

– Jag lever fortfarande ett intensivt liv, men nu ser jag till att jag får tid till återhämtning. Jag är ofta hemma på måndagar och tisdagar och eftersom vi har ett sådant bra team i stallet kan jag verkligen koppla av då, säger Peder.

Det starka teamet är också förklaringen till varför Peder i dag hittat en balans i sitt idrottsliv.

Hemma på gården, som Peder driver och äger tillsammans med sin hustru Lisen Bratt Fredricson, finns numera en väl fungerande personalstyrka som ser till att vardagen flyter så smärtfritt som en vardag med djur nu kan flyta.

– Den arbetsbelastning jag hade tidigare var inte ohållbar. Efter det som hände har vi därför försökt strukturera upp vardagen bättre, och då tänker jag på alla de där vardagliga sakerna som beställa hemma foder eller se till att lastbilarna är besiktade, på ett tydligare sätt, säger Peder.

– Det är saker som måste göras av någon, men de kanske inte alltid behöver göras av mig.

Peder har också tagit hjälp när det gäller att hantera alla förfrågningar som kommer, och han har blivit bättre på att lyssna på sin kropp. När han hamnade på sjukhuset visade det sig att han hade lunginflammation. Något som också bidrog till utmattningen

Numera rider Peder hälften så många hästar, fyra i stället för åtta, varje dag och han börjar varje dag med ett yogapass.

Under hela sin karriär har 45-årige Peder jobbat med olika former av mental träning, och den delen har han intensifierat ytterligare det senaste året.

– Jag tycker det är ett väldigt intressant ämne. Kroppen reagerar ibland på ett sätt som man inte riktigt förstår och det är spännande och nyttigt att lära sig mer om det, säger Peder Fredricson som i september kan utöka sin medaljsamling när VM avgörs i USA.

https://www.dn.se/sport/dorrarna-stangs-inte-ge-dig-tid-for-aterhamtning/

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >