Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Hon bjöd in 10 550 kollegor till föreläsning.

Karolina Bäckström sprudlar av idéer kring hur man som förtroendevald kan bidra till en bättre arbetsplats – och hon lyckas förverkliga de flesta.

I tre år har Karolina Bäckström, som arbetar med moms på Skatteverket, varit förtroendevald för Jusek.

– Jag vill ha en arbetsplats där alla mår bra, trivs och med en verksamhet som fungerar bra. Där har facket en viktig roll i samarbetet mellan medarbetare och arbetsgivare, säger hon.

Det var ett självklart val att engagera sig fackligt. Hon har det i blodet. Hennes mamma var engagerad inom Lärarförbundet och hennes morfar som föddes 1904 kämpade på arbetarnas sida på ett av de gamla sågverken i Norrland.

– Det är en möjlighet som generationerna innan oss har kämpat sig till och jag tycker att det är viktigt att vi tar vara på de möjligheter vi har fått, säger hon.

Nyckeln till Karolina Bäckströms idérika engagemang tror hon är hennes stora intresse för den höga sjukfrånvaron och kopplingen till psykisk ohälsa.

– En stor del i det är ofta stressrelaterat och jag önskar att vi kunde prata om det som vi pratar om förkylningar, för precis som en förkylning är psykisk ohälsa en sjukdom. Det är ett extra driv i mitt fackliga arbete, säger hon och betonar att det är först när vi börjar uppmärksamma problemet som sjuktalen kan börja sjunka.

Senast i raden av idéer som hon genomfört är en föreläsning om stresshantering som hölls i Stockholm, men som sändes ut live till alla kontor i hela landet som ville delta.

Hon lyckades dessutom se till så att alla medarbetare som ville ta del av föreläsningen fick göra det på arbetstid, vilket innebar att 10 550 personer fick möjligheten.

– Jag bokade in Johan Norén som själv gått in i väggen och till slut inte ville leva längre. Det är tyvärr mycket vanligt, säger hon.

Föreläsningen lockade många, även de som kanske inte direkt ville förknippas med begreppet stress.

– En kollega sa att han inte hade gått på föreläsningen om han vetat exakt vad det skulle handla om, men väl där så var det precis vad han behövde, säger Karolina Bäckström och fortsätter:

– Många har sagt efteråt att föreläsningen var lite som en ögonöppnare och många tyckte det var bra att den inte bara var för oss i Stockholm, utan för hela landet.

Hon vill inte avslöja vilka andra projekt hon har på gång. Men det kommer mer.

– Det här ska fortsätta, mitt driv är att få till ett samarbete med arbetsgivaren där vi kan göra något åt det här tillsammans, säger hon.

https://www.jusek.se/tidningenkarriar/artiklar/2018/3/hon-bjod-in-10550-kollegor-till-forelasning/

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >