Skip to content

Jag tror det förekommer exakt lika mycket i idrotten som det gör i vanliga livet. Det är lätt att människor utifrån bara ser på elitidrottare utifrån prestationer och resultat. Även fast man i grund och botten är en människa.

Kajsa Kling har tagit sig igenom sitt tyngsta år i livet.

Men energin för en alpin karriär finns inte längre – i stället väntar skolbänken till hösten.

– Jag känner mig mätt på elitsatsning, säger 29-åringen.

Kajsa Kling slog igenom på den alpina världscupscenen som nybliven 18-åring 2007. Tio år senare drabbades hon av en depression som bidragit, men inte varit avgörande, till att hon nu väljer att avsluta karriären som elitidrottare.

– Jag tror att det är fler grejer, det är svårt att säga vart det ena har börjat. Jag känner mig mätt på elitsatsning. Det är klart att det senaste året spelat in, men jag kan inte säga att jag slutar på grund av depressionen, säger Kajsa Kling.

 

I ett öppet brev på Svenska skidförbundets webbplats så beskriver hon hur tufft hon haft det och kallar 2017 för ”det tyngsta året i mitt liv”.

– Jag hade kört på så länge utan att känna efter, fick ingen ro och kroppen sade ifrån. Det har varit en jätteprocess, jag var helt slutkörd, säger Kling.

Sedan ett par månader tillbaka känner sig 29-åringen från Åre fullt frisk efter depressionen som gjorde att hon tog timeout och ställde in hela förra säsongen. Sommarens försäsongsträning har hon drivit på som vanligt, men energin finns inte längre. I stället ska hon i höst läsa två enskilda distanskurser (human resources, HR, och retorik) på universitetet i hemstaden Umeå.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, på något sätt kanske vara kvar inom idrotten. Ser fram emot att vara mer med familj, vänner och vara mer spontan.

 

Vad kommer du minnas bäst från din karriär?

– Resultatmässigt är det hösten 2013 (sju raka tävlingar med topp elva-placeringar) som jag tar med mig som det roligaste, under den perioden var det som att det bara gick på räls. I övrigt, mer upplevelserna och människorna än själva resultaten.

Klings bästa resultat under den över decenniet långa karriären blev en andraplats i St Moritz super-G (2013) och tredjeplats i Lake Louises störtlopp (2016). I VM- och OS-sammanhang blev det som bäst en åttondeplats i super-G vid världsmästerskapen i Beaver Creek (2015) och 18:e plats i storslalom vid vinterspelen i Sotji (2014).

 

Hur vanligt är det med depression inom elitidrotten?

– Jag tror det förekommer exakt lika mycket i idrotten som det gör i vanliga livet. Det är lätt att människor utifrån bara ser på elitidrottare utifrån prestationer och resultat. Även fast man i grund och botten är en människa.

https://www.dn.se/sport/alpina-stjarnan-slutar-tyngsta-aret-i-livet/

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >