Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

I dag finns en större insikt om att det kan drabba vem som helst.

Fler återinsjuknar i utmattningssyndrom

Statistiken är nämligen dyster. Antalet personer som sjukskrivs för utmattning ökade stort under 10-talet. Nytt är att:

  • En fjärdedel av de drabbade har återinsjuknat i samma diagnos.
  • Allt yngre drabbas.
  • Allt fler män drabbas, men kvinnor i 30-årsåldern drabbas mest.
  • I vården drabbas allt fler läkare.
  • Det tar längre tid att komma tillbaka.

Forskarna har ringat in stresspiralen innan en person blir sjuk. Personen har ofta haft ett liv som alla andra, med vänner, samvaro, aktiviteter och normal sömn. Men när pressen från jobbet blir för stark börjar hen sova mindre för att hinna med, drar ner på umgänge, slutar bjuda hem folk och upphör kanske med träning, körsång och annat. Till slut återstår bara arbetet.

I takt med ökade kunskaper och i takt med att fler drabbas har attityderna kring utmattningssyndrom förändrats. I dag finns en större insikt om att det kan drabba vem som helst.

– En och annan blir till och med utmattningshypokondriker och vågar inte ta på sig någonting av rädsla för stress. Men man måste förstå att stress inte är av ondo. Det är en överlevnadsmekanism som får oss att hantera situationer. Men vi måste bli bättre på att hantera stressen, säger Marie Åsberg.

Källa:

https://www.suntarbetsliv.se/forskning/anpassning-och-rehabilitering/elva-ars-forskning-om-utmattningssyndrom/

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >