Skip to content

Kom igen nu bara lite till. Nu lägger vi i en extra växel, nu vi ger det lilla extra och pressar ut och in det sista lilla.

Nu effektiviserar vi och levererar lite extra..

Bara lite, lite till sedan vilar vi..

Nu är vi ju där igen, du vet ju om att du ljuger för dig själv och du vet om att sen aldrig kommer för individuellt och organisatorisk så fortsätter vi upprepa ”jag ska bara” dvs Alfons Åbergs syndromet.

 

Uppmaningen att pressa sig lite till kommer nu både utifrån och inifrån där man nu skruvar upp pressen ytterligare för att få ut och få in det sista lilla med en hög ambition av att göra en bra avslutning innan midsommar samt innan semestern.

Där man ofta påpekar att vi har sjukt mycket att göra och att vi ska ända in i kaklet genom att ge det lilla extra, visa framfötterna, bita ihop samt köra på.

 

Dom livsviktiga kunderna, budgeterna, projekten, offerterna, bonusarna, uppgifterna, prioriteringarna måste ju in innan semester då många gör avkall på sig själv och är ständigt nåbar då “flitens lampa lyser alltid”och kunden har alltid rätt.

Effektiviserings strategin i att vila och vara produktiv samtidigt kan ske genom att förflytta sitt kontor in i sovrummet och somnar med datorn på magen och helt slutat med hjärnvila då man nu är anpassningsbar och flexibel, läs gränslös och via dagens teknik kan vara produktiv dygnets alla timmar, då man intalat sig med att vara stresstålig och oumbärlig.

 

Där ledarskapet nu upplever att gruppen känns lite trött och är i behov inspiration och energi för att påpeka om vikten med att “sätta höga mål som ger hög energi” där man gärna visar upp en bild på Mount Everest med någon inspirerande människa klättrandes utan syrgas uppmanandes ”bara man vill tillräckligt mycket så är allt möjligt och att vi tänker utanför boxen”.

 

Där man totalt blundar för vikten av återhämtning och vila för att skapa energi där merparten av de som lyssnar inte är i behov av en ny kurs i effektivisering eller mer utbildning, utan är i behov av sömn samt individuell återhämtning och börja sortera innanför boxen om vad man själv och vi som grupp behöver för att orka vara produktiva med en bibehållen hälsa.

 

Där det blir helt orimligt till den verklighet många lever i där man slutat respektera ödmjukheten till sig själv och att ens medarbetare/medmänniskor har en helhet som kallas livet, där det kan vara orimliga krav med orimliga förutsättningar vilket skapar orimlig press som bildar stress vilket ofta utmynnar i en känsla av otillräcklighet vilket för många får katastrofala konsekvenser.

 

Där man många gånger blivit fartblind och fått tunnelseende och tappat förmågan att zooma ut och se objektivt om att det sällan är en faktor som orsakar press utan en helhet som också många gånger kommer ifrån det som tidigare var något som kallades fritid, men som för många nu är ytterligare en pressad tid i form av projekt kopplat till prestation.

 

Tyvärr är det just ofta det sista lilla tillsammans med en inre press av inre och yttre förväntningar om den perfekta semester med skyhöga ambitioner som visar sig som press som bildar stress då allt känns som krav som gör att många tyvärr får ett bryskt uppvaknande under sina första semester dagar.

 

Där man tidigare intalat sig själv om att man är stresstålig och att det ” bara är lite kvar nu” sedan vilar jag ikapp, lite hjärtklappning, minnesluckor, domningar, huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter det tar jag tag i sedan.. ”jag ska bara först”.

 

Där kroppen svarar med en reaktion som många upplever och uttrycker ” det var som en blixt som slog ner ifrån en klar himmel och en vacker dag kunde jag inte komma upp ur sängen” och där många under sina första semesterdagar blir sjuka och får använda sina första veckor med att försöka bli frisk.

Det kan skapa en ny press som bildar stress som uttrycks nu har jag bara två veckor kvar och där många känner en känsla av att inte komma ner i varv utan känner en känsla av att sitta på en karusell och inte komma av. 

 

Då man över tid blundat för symtom samt blandat ihop sak och person och tyvärr får börja semestern läs sjukskriven med tillhörande utmattning alternativt söker en ny marknad i augusti då trycket inifrån samt utifrån över tid varit konstant där man börjar hösten med att söka nya utmaningar.

 

Där det blinda ordet avslöjar sin mening och uttrycken ”sjukt mycket att göra” tillsammans med ”sjukt lite återhämtning” sällan bidrar till en frisk ekvation.

 

Att aktivt jobba för att skapa långsiktiga hållbara medarbetare kan vara att sluta söka stålmannen/stålkvinnan som enbart finns i fantasin, sluta med strategier för att ”hantera” det som är sjukt och tro att gurkmeja tar bort dom bakomliggande faktorerna , börja inventera resurser, förutsättningarna, förväntningarna, kompetenserna, strukturerna, möjligheten till att påverka, acceptansen och toleransen för återhämtning och tydliggöra det närvarande ledarskap.

 

Att i ledarskapet titta på och inventera de inre resurserna, skapa tydliga förväntningar för att ej skapa överprestation, skapa tydlig internkommunikation samt skapa ett öppet klimat där det är accepterat att prata om hur man mår, skapa tid för behjälpliga samtal, sänka egna krav på perfektion, delegera och be om hjälp och skapa en organisatorisk samt individuell parallell långsiktig hållbarhets strategi som skapar förutsättningar för att må bra och ha energi kan öka förutsättningarna för en fördelaktig, långsiktigt hållbar produktivitet.

 

Att sänka inre krav på perfektion, släppa kontroll, delegera, be om hjälp, sänka ambitionerna, stryka måsten, höja kvalitén i att njuta och träna på att vara lat, prioritera återhämtning och hjärnvila kan minska den inre pressen som skapar stressen och istället öka lusten och glädjen till livet som inte bör vara ett ända stort krav utan ett liv där man upplever ett inre må bra.

 

 

”På senare år har forskningen kommit fram till hur hjärnan reagerar vid kronisk stress och att det ger skador på hjärnan. Då förstår vi också att vi kan bli sjuka av stress. Muskler, cirkulation och nervsystem påverkas. Utmattningssyndrom ger en förtunnad hjärnbark på insidan av pannloben. Hjärnan kan läka men det tar väldigt lång tid och understryker hur viktigt det är att jobba förebyggande för att folk inte ska insjukna, De här personerna går inte in i väggen för att de är svaga, tvärtom”   Professor Marie Åsberg.

 

 

 

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >