Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

“Orimligt att leva upp till elitidrottens tuffhetsideal”

Nu har Albin Tingsvall skrivit en bok som fått titeln ”Allt jag förlorade genom att vinna”. För när alla älskar en prestation men glömmer bort personen bakom den – vad händer då?

Som skolpsykolog i skånska Burlöv möter Albin ofta ungdomar som mår dåligt. De tycker inte att de ser tillräckligt bra ut, känner sig utanför och drunknar i kraven på att prestera i skolan. Parallellen till idrottens värld är tydlig.

 

Unga känner en oerhörd press i dag. De måste förhålla sig till och passa in i både den ”riktiga” och den virtuella världen, och skapa sin identitet. Jag tillhör en av de sista generationerna som växte upp utan internet och smarta telefoner, säger Albin.

 

Idrottsmän ska vara starka, tåliga och aldrig vika ned sig. Men ingen fungerar så.

Ofta hämtar företag, staten, kommuner och andra ideella organisationer inspiration från idrottsrörelsen. Den kan gälla ledarskap, metodutveckling och måluppfyllelse.

Idrotten ses som ett föredöme, men få vet vad elitidrott innebär. Det är snarare en sluten värld med dåligt utbildade ledare och ovetenskapliga metoder. Idrottsmän ska vara starka, tåliga och aldrig vika ned sig. Men ingen fungerar så. Det blir orimligt att leva upp till detta och det blir en grogrund för psykisk ohälsa.

När det här idealet tidigt påverkar barn och ungdomars liv leder det till att allt fler mår dåligt, fortsätter Albin Tingsvall. Både i skolan och inom idrotten.

När jag spelade handboll talade vi ofta om normer, om vår arbetsmiljö, om tränare som hade orimliga prestationskrav … Men samtalen stannade i omklädningsrummen. Ingen vågade ta upp det med tränare och ledare eftersom det fanns ”tusen andra som väntade på att ta ens plats i laget”. Inte heller med journalister togs detta upp.

Att studera vid sidan av idrottandet är viktigare än vad många tror, som en försäkring mot eventuella skador och för att underlätta när karriären är över.

Nästan alla behöver något att falla tillbaka på efter karriären. Men studier visar att var femte elitidrottare upplever slutet på sin aktiva tid som en kris, med ökad risk för missbruk och psykisk ohälsa som följd, skriver Albin i sin bok.

Albins råd till unga idrottare

1. Ha roligt när du idrottar.

2. Ta det lugnt! Kom ihåg att många som senare blir elitidrottare inte alls var stjärnor när de var unga.

3. Jämför din utveckling med dig själv, inte med andra.

4. Se till att ha intressen även utanför idrotten.

5. Om du tar dig till eliten – kom ihåg att en utbildning är en viktig trygghet för framtiden.

 

https://www.dn.se/insidan/orimligt-att-leva-upp-till-elitidrottens-tuffhetsideal/

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >