Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Positiv stress.

IMG_5670 2

Positiv stress! Vilket skämt, vilket hån och blottande av en total okunskap.
Vi pratar sällan om positiv nötallergi samt positiv lunginflammation och skulle aldrig acceptera det på våra arbetsplatser. Då stress är effekten och en reaktion bör man utbilda sig i att leta och titta efter de bakomliggande faktorerna för att göra en skillnad. Att konstatera problem är ingen utmaning.

Att sluta skämta om något som är direkt negativt kan få direkt fördelaktiga effekter. Att som ledare samt medmänniska utbilda sig själv i hur kroppen visar tecken på obalans samt vilka beteenden som visar sig under press som skapar stress och sluta med ”jag har sett singlarna och det var bara en tidsfråga” är modigt samt tydligt ledarskap som skapar flertalet fördelaktiga konsekvenser.

Men gör inte stress oss effektiva? Man pratar ju om positiv stress?

”Vi tror att vi behöver stress för att vara framgångsrika, att vår energi kommer från en hög adrenalinnivå. Vi har börjat förlita oss på stressen som ett sätt att få saker gjorda. Vi överbokar oss. Vad vi inte ser är att medan lite stress kan få oss att klara en deadline, börjar mycket stress försämra alla våra funktioner, såväl kroppsliga som psykologiska och kognitiva.”

Emma Seppälä
Forskningschef på Center for Compassion and Altruism Research and Education vid Stanford University.

 

“Positiv stress finns inte, eftersom ordet blir meningslöst då det finns lika lite som positiv lunginflammation.Stress innebär egentligen inget annat än otillräcklighet. Känslan av att inte räcka till. När hjärnan inte hittar någon lösning på livets påfrestningar uppstår känslan av otillräcklighet. Minnet glömmer sin uppgift och inte ens det kommer man ihåg till nästa dag. Det känns som att det är alltför mycket att tänka på och alldeles för lite att tänka med. Kanske är det just detta som är utmaningen, att ta sig själv på allvar.

Om du har fått in en sten i din sko och stenen skaver foten då behöver du i första hand varken meditation eller motion. Varken nyandlighet eller aromaterapi. Du behöver snöra upp skon och ta ut stenen.Vanmaktens bojor är inte smidda i järn. Det går att ta ut stenen ur skon när man vet var den finns annars får man leta. Ingen annan gör det åt dig. Bara du äger ditt liv”.

Peter Währborg. Läkare och fd. chef för Stressinstitutet i Göteborg

 

 

Dr Anders Hansen menar att det stora problemet bakom den explosionsartade ökningen av stressrelaterad ohälsa är att vår hjärna och kropp inte är anpassad för den tid vi lever i.
“Vi är inte utvecklade för att gå runt och vara exekutiva hela dagarna. Den överlevnadsinstinkt som utlöser stresshormonet kortisol brukade vara i 30 sekunder när människan verkligen befann sig i akut fara för 100 000 år sedan – antingen överlevde man hotet eller så blev man uppäten, för att hårdra det.
I dag håller stressen i sig i månader och år och orsakar inte bara depressioner utan skadar även minnet, förmågan att koncentrera sig, ger kroppsliga symtom och kan leda till högre blodfetter och diabetes.
”Vi har förändrat samhället oerhört fort, men biologin har inte hängt med. Vi har svårt att själva se att vår kropp inte är gjord för den värld vi lever i.”
“Evolutionen kanske går långsamt, men med det stora fokus som är i dag så kommer vi om tio år att vara mer lyhörda för vårt eget behov av vila och återhämtning:
”Det är ju mycket enklare att förebygga utmattning än att behandla det, så kan man lära känna sina varningssignaler på att det börjar bli för mycket stress så kan de vara en gudagåva.”

”Att inte göra ett skit då och då kan nog vara bra. Inte bara för kreativitet, det verkar också påverka hur vi mår. Man kan faktiskt ”slå på” default mode network genom att göra saker som inte kräver någon mental kapacitet, gärna något repetitivt. Det är ingen slump att folk ibland får bra idéer när de står och diskar eller krattar löv, det har också en viktig stressreducerande effekt.”, säger Dr Anders Hansen.

 

Njut av tiden.

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >