Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Rekordmånga sjukskrivna för stress SverigeAntalet sjukskrivna för stress har ökat kraftigt de senaste åren – och är i år på en rekordhög nivå, visar en rapport från Försäkringskassan.

Mellan juni 2019 och juni 2023 ökade antalet sjukskrivna med stressrelaterad diagnos med 49 procent. Enligt Försäkringskassan är nivån den högsta som myndigheten någonsin uppmätt.

– Det är så klart allvarligt att så många är sjukskrivna, men också att det finns en tendens till ökning. Det tyder på att det finns mycket kvar att göra när det gäller arbetsmiljöfrågor, säger Ulrik Lidwall, senior analytiker vid Försäkringskassan.

– Samtidigt finns en sorts ljusning, och det är att det faktiskt är möjligt att göra något åt det här. Stress går att förebygga.

Vanligast i vård och omsorg

Enligt myndigheten är stressrelaterade sjukskrivningar vanligast bland anställda i så kallade välfärdsyrken, såsom barnomsorg och sjukvård. Ökningen är störst bland kvinnor.

https://www.gp.se/nyheter/sverige/rekordmanga-sjukskrivna-for-stress.4b171b0c-7b09-531e-91e1-ce25a52a434b

 

 

 

https://www.gp.se/nyheter/sverige/rekordmanga-sjukskrivna-for-stress.4b171b0c-7b09-531e-91e1-ce25a52a434b

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >