Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Stressa mindre som mellanchef – 6 knep.

”Känslan av att vara pressad från flera olika håll gör att många mellanchefer ofta är stressade och känner att de har svårt att räcka till.”

Då mellanchefen ofta tenderar att vara ensamma i sin roll samt i strukturen och utanför det viktiga sociala skyddsnätet av en grupp där möjligheten finns att både ventilera samt ta hjälp ökar oftast pressen att prestera vilket bildar stress då pressen kommer uppifrån, underifrån samt inifrån och i vissa fall även hemifrån med en ökad frånvaro med en önskan av närvaro samt utifrån av omgivningen i förväntningar av hur man som chef förväntas uppträda.

Att då förstå vikten av att oavsett sin roll som mellanchef dvs ledare i att leda andra sätta sig själv först och förstå vikten av återhämtning, egentid, hjärnvila, regelbunden fysisk aktivitet, ta hjälp av en extern resurs som bollplank för att kunna ventilera och följa instruktionerna som ges inför flygningar att sätta på sig syrgasmasken på sig själv först för att kunna leda andra.

Att sänka kraven av perfektion i tron om att allt hänger på en själv, delegera och gå efter devisen ” eget ansvar får andra att växa” koppla av genom att koppla ner samt att gå efter att friska medarbetare är sjukt lönsamt kan skapa långsiktigt fördelaktiga konsekvenser.

https://chef.se/stressa-mindre-som-mellanchef-6-knep/

Mellanchefer har en utsatt situation i hierarkin. Nu lanseras 6 metoder för att sänka stressen och få en drägligare vardag.

Jo, mellanchefer är faktiskt ofta mer stressade än personer högre upp och lägre ner i hierarkin.

En studie från Columbia University och University of Toronto visar att de också oftare lider av depression och ångest.

Känslan av att vara pressad från flera olika håll gör att många mellanchefer ofta är stressade och känner att de har svårt att räcka till.

Nu lanserar Harvard Business Review en rad olika lösningar. Här är deras 6 bästa förslag:

1) Förenkla rapportstrukturen

Minska interaktioner både uppåt och neråt i organisationen.

2)  Håll koll på kommunikationen

Hur sker interaktionerna? Vem ”bestämmer” eller har känslan av att utöva makt, över vem?

3) Se den enskilda mellanchefens situation

Splittrade arbetsuppgifter och många beställare kan vara en del av problemet.

 4) Sluta detaljstyra

Bara gör det.

 5) Jobba för en plattare organisation

Det är något du själv vinner på.

6) Håll fast vid rutiner

Det kan minska stressen om det finns en rågång mellan olika roller och tydlighet i dem.

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >