Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

”Träning avgörande för att ta mig ur svarta hålet”

Kan man träna vid utbrändhet? För en del blir det en väg tillbaka, och hög­intensiv träning fungerar mot panik­ångest. Men träning kan också göra utmattningen värre. Så vad är rätt nivå

Johan Norén jobbade som försäljningschef och blev sjukskriven för utmattnings­syndrom. Skämdes över att han tappat bort sig själv och förlorade så småningom viljan att leva. Efter ett självmordsförsök blev han inlagd på en psykiatrisk avdelning under sju veckor. En del av behandlingen bestod av promenader i grupp.

Johan Norén mår i dag bra, även om han fortfarande får springa bort morgon­ångesten ibland. Han föreläser för företag om hållbara strategier för välmående i arbetslivet. Varje dag försöker han få in någon typ av rörelse, som promenader, joggning, gym, skidor eller simning.

– Jag är glad och tacksam över mitt nya liv. Träningen var avgörande för att jag skulle ta mig upp ur mitt svarta hål, säger han.

https://tranaforhjarnan.podbean.com/e/anders-hansen-del-1/

Träning effektivt vid utmattning

Fysisk aktivitet är en effektiv medicin vid utmattningssyndrom. Det berättar Agneta Lindegård Andersson. Hon är fysioterapeut, docent i folkhälsovetenskap vid Institutet för stressmedicin vid Västra Götalandsregionen, och har forskat om tränings­interventioner mot utmattningssyndrom i över 15 år.

– Fysisk aktivitet ger effekt på utmattningssymtom som ångest, nedstämdhet, låg energi och kognitiva nedsättningar, bland annat minnesproblem, säger Agneta Lindegård Andersson.

Johan Noréns sju råd för fysisk aktivet som utbränd

1. Acceptera det nya utgångsläget, utgå från nuet och fokusera framåt.

2. Träna på tålamod.

3. Ta mikrosteg, all fysisk aktivitet är bättre än ingen.

4. Acceptera bakslagen och se vad du kan lära av dem.

Källa: https://www.svd.se/a/y6jprJ/traning-vid-utbrandhet-och-panikangest-7-rad-fran-drabbad-pt

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >