Skip to content
DanishEnglishFinnishNorwegianSwedish

Var det bättre förr eller var du bättre förr?

 

“Vi har några hos oss som tar så mycket energi, dom pratar och ältar som en gammal skiva som har hakat upp sig om att det var bättre förr och vi upplever att dom är bittra och tar energi ifrån sin omgivning. Det är som ett virus som sprider sig och vi vill stoppa det.

Dom kommer på varje måndag att det är måndag och att det då är långt till lördag , är det varmt så är det för varmt och är det kallt så är det för kallt, vad vi än gör så blir dom inte nöjda utan dom hittar nya fel på våra lösningar.

Dom vill inte ändra sig dvs acceptera, gå vidare och utveckla sig utan dom har valt att sitta fast och vi kommer inte vidare”

Vi har sett att du skriver mycket om bitterhet, har du möjlighet att komma till oss och härja runt kring bitterhet och dessa konsekvenser?”

Det resulterade i en av det roligaste föreläsningarna hittills.

Förändringsprocess gör ont då den kommer inifrån då det inte går att skylla på någon annan.

Det enklaste är att lägga skulden på någon annan och att det då berättigar vissa beteenden.

En absolut förmån är att få möjligheten i att få träffa och prata med många som borde ha anledning att vara bittra då livet slagit dom rakt i ansiktet utan någon som helst rättvisa.

Det intressanta har varit att jag i dessa möten och i min iver på receptet för bitterhet inte möter bitterhet där jag letat utan att jag oftast möter en total tacksamhet i att ha accepterat dom nya förutsättningarna och gjort en helt ny tolkning om vad som är viktigt och vad man värdesätter.

Tiden finns nu inte längre att spendera den där det inte ger något och där prioriteringarna av spenderad tid är helt avgörande.

Där man drabbats av familjemedlemmar som sköljts ur sitt liv i en flodvåg, där man stått i en kö på väg in i en nattklubb och blivit skjuten i ryggen av en kula som studsat i gatstenen och med millimeters precision skapat direkt förlamning, där sjukdomar uppenbarat sig över en natt i form av en obotlig sjukdom och där en injektion av att inte drabbas av en eventuellt framtida svininfluensa gjort att man blivit sjuk ifrån sekunden av kronisk trötthet ändå skapat en omprogrammering men ett tacksamt synfält med en lösningsorienterat energi.

 

Jag frågade Dagny Carlsson då 104 år ung du som har varit med förr och vet hur det var, var det bättre förr ? och varför tror du att man säger att det var bättre förr?

” Det var inte alls bättre förr. Jag har upplevt krig. Vi hade varken el eller mat. Jag tror man säger så för att man är rädd för prova och att misslyckas, dom tröstar sig bara och dom tror inte på sig själva, då är det enklare och mer bekvämt att stanna kvar med det man har än att våga försöka och prova något nytt som där man inte vet vad man får”

Ett pratstund som skapade många berikande tankar och funderingar. Några delas enligt nedan.

Bli inte bitter, bli bättre.

* Motgångar : Man gråter en skvätt sedan tar man nya friska tag. Man försöker klara dom, ger man efter går det inte. 

* Jämföra sig : Bättre att kämpa på än att sitta och gnälla över att man har det dåligt.

* Om man är positiv påverkar absolut. Den som sitter och grämer sig förkortar sitt liv. Den som gnäller och suckar mår ju dåligt.

* Om man sitter och gnäller så måste man ju komma längre i livet så att man inte har något att gnälla för. Alltid ha något att se framemot. 

* Bättre förr: Dom tröstar sig bara, det är väl bara för att dom inte tror på sig själva. Man får inte tappa sugen, man måste kämpa. 

* Klart att självförtroendet har sviktat, då kämpar man lite till så blir det bättre. 

* Misslyckas är inget större fel, fel är att inte försöka, man får väl försöka en gång till. Man måste kämpa, inte haka upp sig på att det är svårt, man försöker igen då övning ger färdighet.

* Många vågar inte för dom är rädda för att misslyckas, då låter dom hellre bli för att eliminera risken. 

* Nervös: Det kan ju inte gå mer än åt pipsvängen, varför ska jag oroa mig för det innan? Det räcker ju när det har hänt.

* Bitterhet: Ensamhet är den största bedrövelsen, ensamhet är det värsta som finns, se till att ha vänner och ta vara på de vänner man har.

* Oro : Jag bekymrar mig inte, det har jag slutat med.

* Sinnet kan man hålla ungt, dom tror att man är gaggig för att man är gammal men där har dom fel. Jag är nyfiken och intresserar mig för samhällsutveckling. 

Promenader är nyttig motion, jag promenerar minst 40 minuter varje dag, har jag sällskap går jag längre.

* Mitt motto är att jag alltid strävar efter att göra dagen lite bättre än gårdagen.

Dagny Carlsson , 105 år ung. 

http://www.123minsida.se/Bojan/

https://www.expressen.se/nyheter/dagny-carlsson-fyller-106-firar-med-utlandsresa/

Glädje till livet.

 

Föreläsningen Stressad

I föreläsningen stressad får du exempel och metoder för att kunna hantera begreppet stress och hur du genom aktiva val och beslut kan leva ett liv med mindre innehåll av stress och mer innehåll av lust och motivation.

Läs mer >
Köp biljetter >